Kun mietit ostosähkön korvaamista omalla ympäristöystävällisellä aurinkoenergialla, kannattaa jo aloitusvaiheessa kiinnittää huomiota siihen kuinka paljon ja mihin kellonaikoihin sähköä tarvitaan.

Kun sähkön tarve kartoitetaan kunnolla etukäteen, on aurinkovoimala helpompi mitoittaa sen mukaisesti. Tärkeintä on, että sähköä on saatavilla silloin kun sitä tarvitaan ja siitä mahdollisimman suuri osa saadaan hyödynnettyä omassa käytössä.

Mikä on oikea mitoitus ja toteutustapa?

Oikea toteutustapa asennukselle riippuu asiakkaan tarpeista ja sijoituspaikan (yleensä katon) muodosta. Mikäli sähkön tarve on suurin illalla, suunnataan paneelit voittopuolisesti ilta-aurinkoon päin. Jos taas sähkön kulutuspiikki on päivällä, suunnataan paneelit sen mukaisesti. Tulevaa sähkönkulutusta on hyvä

myös ajatella koska kyse on n.30-vuoden investoinnista. Aurinkosähkön hyödyntäminen sähköautoissa, porealtaissa, lämminvesivaraajissa ym. paljon sähköä kuluttavien kohteiden tekee aurinkovoimalasta erityisen kannattavan vaihtoehdon.

Harja-, tasakatto vai maa-asennus?

Katon muoto vaikuttaa aurinkopaneelin kallistuskulmaan siten, että tyypillisesti tasakattoasennuksissa asennetaan useampi paneeli n. 15 asteen kulmaan, jotta ne eivät varjostaisi toisiaan. Harjakatolla yleensä sama kokonaissähköntuotto saadaan aikaiseksi vähemmillä paneeleilla ja ne asennetaan tyypillisesti lappeen mukaisesti n. 40 asteen kulmaan. 

Etuna loivempikulmaisessa tasakattoasennuksessa, että sähköä tulee tasaisemmin pitkin päivää, verrattuna jyrkempikulmaiseen harjakattoasennukseen, mutta kääntöpuolena useampi paneeli on hieman kalliimpi alkuinvestointi.

Maa-asennuksessa paneelit saadaan aina parhaaseen asennuskulmaan ja paikkaan missä varjostumia ei ole heikentämässä paneelien tuottoa. Paneelien mahdollinen puhdistus on myös helpointa. Maa-asennus on kuitenkin alkukustannuksiltaan kallein vaihtoehto.

Heijastumat parantavat ja lämpö heikentää hyötysuhdetta

Kevättalven aurinko, joka heijastelee lumipeitteistä tuo runsaasti sähköä ja paikoin juuri silloin mitataankin hetkellisesti kaikkein korkeimpia hyötysuhdelukemia. Lumen ohella myös veden pinta heijastelee säteilyä, vaikkakaan ei aivan yhtä paljoa kuin valkoinen hanki. Aurinkopaneelit toimivat paremmin mitä kylmempää.

Paneelien tuotot on laskettu +25 asteessa mutta 20 asteen nousu ympäristössä heikentää tuotantoa n.10%

Paneelien tuulettuvuudesta on huolehdittava sillä huonosti tuulettuvissa rakenteissa energian tuotto voi pudota jopa 30%.

Aurinkovoimalan mitoitus kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi

Aurinkovoimalan mitoittaminen on tarkkaa puuhaa ja se kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi. Asennus on esim. omakotiasujalle verovähennyskelpoinen toimenpide ja oikein asennetun aurinkovoimalan hyötysuhde on varmuudella parempi kuin saatu hyöty väärin asennetusta voimalasta. 

Tilaa mitoituskäynti

Ota yhteyttä, niin selvitetään millainen järjestelmä juuri teille olisi kaikkein paras.
Täältä löytyvät ajantasaiset yhteystiedot »